2014. augusztus 22., péntek

#Kritikaszabály

Íme, a beígért kritikakérési szabályzat. Tessék szépen elolvasni, hogy ebből a későbbiekben semmilyen konfrontáció és fennakadás ne legyen.
Hamar kikerült a modul, majdhogynem azonnal, és meglepett, hogy az első három helyet már el is foglalták. Nyilvánvalóan ez nem jelenti azt, hogy többen nem jelentkezhetnek, de jobb szeretném tartani ezt az ütemet. Ha kikerül egy kritika, értelemszerűen felszabadul egy hely, amit ismételten le lehet foglalni, és így tovább.

Alapvetően ez nem csupán egy kritika-blog, de része a magazinnak, méghozzá azzal a célzattal, hogy javítsuk az összképet. Nem egyszer találtam magam szembe ízléstelenül összeállított bloggal, aminek szerzője úgy csűrte a szálakat, hogy tűkön ülve vártam a következő részt vagy éppen következő novellát. Azonban ennek ellenkezője mostanában gyakoribb, és ahogy azt Fruzsi mondta nekem a minap: rég volt már, hogy csak az igényes blogokon láthattunk jó dizit.


Nem ez az első oldal, ahol kritikát kérhettek és nem is az utolsó. Jó vicc lenne, hisz majdnem minden nap nyílik egy új, ilyen-olyan megfontolásból. Gyerekek, ne! Egyáltalán nem hasznos, nem segíti a blogger társadalmat, ha a szerzők hiú ábrándokban ringanak tovább a habcsókfelhőn. Nem merem az író szót használni, szándékosan.
Tömören a lényegre térve igyekszem majd minden kritika esetén amolyan objektív megfigyelőként kitérni a hibákra, helytelenségekre és persze mindezt építő jelleggel. Nem célom senkit lehúzni, vagy az egekig magasztalni, mert mindenhol bele lehet kötni valamibe.
Természetesen arra nincs sem időm, sem energiám, hogy minden fejezetet, verset, novellát, etc. elolvassak, így:
  •  blog-regény estén az ismertető és a prológus után kezdek kukacoskodni, 
  • novellák esetén cím alapján választok, 
  • versek esetén nyilván többet végigrágcsálok a véleményezés előtt. 
Utóbbi újdonság és igen nagy kihívás is lesz számomra. Szóval mindent bele.

Elsősorban kérném, hogy olyan bloggerek jelentkezzenek, akik aktívak és bírják is a kritikát. Nem szeretném, ha a későbbiekben betámadna az a bizonyos barátnőhad, hogy anyatigrisként védje a – véleményem szerint jogos, de mindenképp kért – kritikától az áldozatot.

No, lényegében ennyi lenne. Nem szabok meg magamnak időkeretet, sokkal jobb ez így mindenkinek. Az első három kritikát Dorothy, Jappancs és Rikki kapja, rövid időn belül. Előfordulhatnak kisebb fennakadások, míg visszaszokom a rendszerességre, addig is legyetek rosszak.

Jó hétvégét, élvezzétek ki a nyarat, legalábbis ami maradt belőle.


5 megjegyzés:

  1. Ha felszabadul egy hely, lestoppolhatom? :)
    http://reakovats.blogspot.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Rea!

      Felkerültél a listára, hamarosan hozzád is eljutok!

      Szép estét
      Ditta

      Törlés
  2. Sziasztok!

    Tegnap rátaláltam a blogotokra, és nagyon megtetszett. Végre tényleg egy olyan írással foglalkozó oldalra akadtam, ami igényes, szép, és ahol intelligens, bővített mondatokban tudnak megszólalni az oldal adminjai és vendégírói.

    Éppen ezért megpróbálkozom azzal, hogy kritikát kérek tőletek az oldalamat illetően, kíváncsi vagyok, hogy szakmai szemmel ti milyen véleménnyel vagytok róla. A blogomon fanfictionöket lehet találni BBC Sherlock témában; inkább novellákat írok, mint regényeket, de egy-két kisregény fel-felbukkan benne.

    A blogot itt találjátok: http://studiesinpink.blogspot.hu/

    Előre is köszönöm szépen a munkátokat! :)

    Üdv,
    Scale

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Scale Sand!

      Köszönjük szépen, nagyon örülünk, hogy tetszik a munkánk. Jó érzés ez a sok pozitív visszajelzés!

      Bár eddig nem terveztem 4. helyet, téged is felvettelek a listára. Szépen elcsordogálok majd feléd is. Kíváncsian várom, mit olvashatok nálad.

      Szép estét
      Ditta

      Törlés
  3. Drága Ditta!

    Esetleg, ha még lehet én is szeretnék egy kritikát, amint felszabadul egy hely. Előre is köszönöm szépen! http://recovery-dianabrunwin.blogspot.hu/

    Hatalmas ölelés,
    Diana Brunwin

    VálaszTörlés